Az alföld festője Bánszki Tamás

3 990 Ft

13 készleten

Ajándék könyvben részesülsz, ha most vásárolsz!
Cikkszám: 9789635740123 Kategória:

Bánszki Tamás magyar festő-, grafikus-, és szobrászművész.
(Földeák, 1892. december 18. – Óföldeák, 1971. január 9.)
Több száz képet és grafikát készített, a legjelentősebb gyűjtemény egy volt tanítványa és tisztelője tulajdonában van. Az 1930-as években, Varsóban és Chicagóban vett rész nemzetközi kiállításokon, ezen kívül sok más kiállításon is megjelentek művei.
Kevés olajképet festett, inkább érdekelte az akvarell, mellyel főleg paraszti témákat dolgozott fel. Illusztrálással is foglalkozott. A grafikai technikák közül a rézkarc állt hozzá legközelebb, Debrecenben rézkarcoló műhelyt is alapított. Ceruzarajzokat és fametszeteket készített. Festményei a debreceni Déri Múzeumban, a szegedi Móra Ferenc, valamint a makói József Attila Múzeumban megtekinthetőek.
Első szegedi, 52 alkotást felsorakoztató tárlatát 1961. augusztus 27-én Tápai Antal szobrászművész nyitotta meg a Móra Ferenc Múzeum kupolatermében. „Néhány legszükségesebb bútordarab és pár szívhez nőtt ábrázolás képezték a szerény csöndességben élő koros művész otthonát. A puritán finomságú környezet éppúgy sugározta magából a felesleges kizáró leszűrtségét, mint törékeny alkatú gazdája, akinek lényéből fegyelmezett magatartás és vonzó emberiesség áradt” – jellemezte Szelesi Zoltán a művészt és otthonát a tárlatismertetőben. A művészettörténész 1971. január 16-án e szavakkal búcsúzott az elhunyt festőművésztől a Délmagyarországban: „ A végtelenül szerényen és magányosan élt idős művészt mindenki tisztelte, szerette. Tamás bácsi úgy szórta szét közöttünk finom lírájú akvarelljeit, mint egy leveleit hullató öreg fa, mely épp oly észrevétlen távozik a természetből, mint ahogyan ő elment most a mi körünkből.”
Sírja a földeáki temetőben, a kápolna mögött található.
A képek Szabó György földeáki származású, debreceni, nyugalmazott középiskolai tanár magángyűjteményéből valók.
A képek mellett versek találhatók. Így együttesen adják vissza egy rég letűnt kor hangulatát.
A szerzők így kívántak emléket állítani Bánszki Tamásnak.

Szerző

ISBN

Kiadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Az alföld festője Bánszki Tamás” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük