„Egri csillagok 50” – Pilisborosjenői „EGRI VÁR” építése és a film

2 300 Ft

5 készleten (utánrendelhető)

Ajándék könyvben részesülsz, ha most vásárolsz!
Cikkszám: 9786150028804 Kategória:

A kétrészes „Egri csillagok” a magyar filmgyártásunknak az eddigi egyik legnagyobb vállalkozása volt. A film második része többnyire a vár ostromáról szól. A földből, kőből, fából felépített erődítményt igyekeztünk korhűen, a valóságnak megfelelő formában megépíteni. A nevezetes bástyákat, kapukat, gyilokjárókat is a film felvételeihez szükséges méretű falakkal vettük körül. A Néphadsereg katonái – a film néma szereplői – kellő tájékoztatás és felkészülés után korabeli fegyverekkel és eszközökkel sikeresen vettek részt az ostromjelenetekben.
Várkonyi Zoltán korabeli nyilatkozatából: (Népszabadság. 1968. július 14.)
„A Néphadsereg védnöksége nélkül nem lenne ez a film. Köszönettel és hálával tartozunk azért a nagy segítségért, amelyet az Egri csillagok elkészítéséhez nyújt.
A Néphadsereg védnökséget vállalt történelmünk e hősi epizódjának megfilmesítése fölött.
Szakértőket, technikusokat, sok ezer katonát bocsátott rendelkezésünkre. Ők tervezték Pilisborosjenőre az egri vár hű mását és a korabeli fegyvereket, ők építették a dombtetőre a több mint másfél ezer sátrat, részt vettek az ostrom haditechnikai részének kidolgozásában.
Csak elismeréssel szólhatok azokról a műszaki katonákról is, akik télen, csontig hatoló hidegben mozgattak meg több ezer köbméter földet, hogy felépülhessen az egri vár mása, időben kezdődhessenek a felvételek.”

Szerző

ISBN

Kiadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„„Egri csillagok 50” – Pilisborosjenői „EGRI VÁR” építése és a film” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük