Elisabeth Karr – Kádár Karr Erzsébet: Versek, írások, rajzok, dokumentumok

2 300 Ft

7 készleten (utánrendelhető)

Ajándék könyvben részesülsz, ha most vásárolsz!
Cikkszám: 9789631268317 Kategória:

Kádár Karr Erzsébet, Elisabeth Karr (Budapest 1898 – Budapest 1960) elfelejtett írónő, aki a két világháború közötti időben a magyar fasizmus fojtogató légköréből menekülve külföldön igyekezett ébren tartani írásművészetével a magyar haladó szellemiséget.
A világháború vége felé jelentek meg első versei.
1922-ben Németországba emigrált. Filmforgatókönyveket írt (UFA, stb), részben közösen első férjével, Székely Jánossal.
1930-ban az Illustrierte Neue Welt szerkesztője, később a Berliner Tageblatt, Ullstein-lapok, a Rote Fahne, a Welt am Abend lapokba is írt. A náci ideológiából esősorban a nőkérdéssel foglalkozott írásaiban irodalmi tevékenysége mellett.
1933-ban Párizsba emigrált, ahol német és francia lapokba, valamint a moszkvai Új Hang és a Wort folyóiratokba írt. Az I. világháború éveinek forradalmi mozgalmait ábrázoló regényével, Alles ist umgekehrt, elnyerte az emigráns Német Írószövetség Heine díját.
1940-ben Angliába menekült.
1948-ban költözött Budapestre. Regénye Gyönyörű ősz címen jelent meg 1958-ban.
Szívbetegsége és az 50-es években folytatott hiábavaló küzdelem felőrölték egészségét. Elbeszélései napi- és hetilapokban jelentek meg. Néhány rajza maradt meg, sok rajz, festmény elveszett menekülése következtében, verseinek egy része halála után került elő.
Mivel művei hivatalos érdeklődésre nem számíthatnak Magyarországon, ezért ezúton válik hozzáférhetővé munkásságának egy része. Egy másik része egy későbbi kiadás tárgya lehet.

Szerző

ISBN

Boltban lévő készlet

Kiadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Elisabeth Karr – Kádár Karr Erzsébet: Versek, írások, rajzok, dokumentumok” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük