Takácsok Hatvanban

2 100 Ft

Cikkszám: 9789630829954 Kategóriák: ,

Kürti (1948-ig Kratofil) Béla 1915-ben született Hatvanban. A Szegedi Polgári Iskolai Tanárképző Főiskolán szerzett magyar–történelem–testnevelés szakos diplomát 1939-ben. Ugyanazon év őszétől nyugdíjazásáig (1976) Cegléden tanított: először polgári iskolai tanárként mindhárom szakját, majd 1948-tól a Táncsics M. ált. iskolában, később a Kossuth L. Gimnáziumban, ill. a Közgazdasági Szakközépiskolában testnevelést.
Edzőként női tornával foglalkozott. 1950-ben kiemelkedő tehetségű tanítványai érdekében létrehozta a Ceglédi Építők SE Torna Szakosztályát. (Legtehetségesebb tanítványa, Füle Judit, Magyarország mesterfokú bajnoka lett.)
Nyugdíjba vonulása után a ceglédi művelődéstörténet eddig fel nem tárt területeinek kutatásába fogott, eddig tizenegy önálló könyve jelent meg. 1978-ban létrehozta a Ceglédi Sporttörténeti Bizottságot, amely 1992-ben megalapította a vidék első sportmúzeumát.
1995 óta Cegléd város díszpolgára; a Magyar Olimpiai Díj és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje birtokosa.
A hatvani takácsok történetével, szokásaival, az iparággal és a takácsok életmódjával foglalkozó kötete elsősorban a hatvani takács-rokonok visszaemlékezésein alapul, amelyeket levéltári és könyvtári kutatómunka támaszt alá. Részletesen kitér a céhes élet fellelhető emlékeire, ismerteti a vászonkészítés munkamenetét és mesterségszótárát, a hatvani takácsok körében népszerű szólásmondásokat és saját emlékei alapján leírja kétlaki életmódjukat.

Szerző

ISBN

Kiadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Takácsok Hatvanban” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük