Üzlet

Takácsok Hatvanban

2 530 Ft

Engedélyezett utánrendelésre

Cikkszám: 9789630829954 Kategória:

Leírás

Kürti (1948-ig Kratofil) Béla 1915-ben született Hatvanban. A Szegedi Polgári Iskolai Tanárképző Főiskolán szerzett magyar–történelem–testnevelés szakos diplomát 1939-ben. Ugyanazon év őszétől nyugdíjazásáig (1976) Cegléden tanított: először polgári iskolai tanárként mindhárom szakját, majd 1948-tól a Táncsics M. ált. iskolában, később a Kossuth L. Gimnáziumban, ill. a Közgazdasági Szakközépiskolában testnevelést.

Edzőként női tornával foglalkozott. 1950-ben kiemelkedő tehetségű tanítványai érdekében létrehozta a Ceglédi Építők SE Torna Szakosztályát. (Legtehetségesebb tanítványa, Füle Judit, Magyarország mesterfokú bajnoka lett.)

Nyugdíjba vonulása után a ceglédi művelődéstörténet eddig fel nem tárt területeinek kutatásába fogott, eddig tizenegy önálló könyve jelent meg. 1978-ban létrehozta a Ceglédi Sporttörténeti Bizottságot, amely 1992-ben megalapította a vidék első sportmúzeumát.

1995 óta Cegléd város díszpolgára; a Magyar Olimpiai Díj és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje birtokosa.

A hatvani takácsok történetével, szokásaival, az iparággal és a takácsok életmódjával foglalkozó kötete elsősorban a hatvani takács-rokonok visszaemlékezésein alapul, amelyeket levéltári és könyvtári kutatómunka támaszt alá. Részletesen kitér a céhes élet fellelhető emlékeire, ismerteti a vászonkészítés munkamenetét és mesterségszótárát, a hatvani takácsok körében népszerű szólásmondásokat és saját emlékei alapján leírja kétlaki életmódjukat.

További információk

Szerző
ISBN
Kiadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Takácsok Hatvanban” értékelése elsőként
Győr, Bisinger József stny. 18, 9022 Budapest, Csengery u. 72, 1067 info@publioboox.com
MINDEN RENDELÉS MELLÉ EGY AJÁNDÉK KÖNYV JÁR!*
*kivéve e-könyv