The Autobiography of George Joseph Popják (ekönyv)

600 Ft

Cikkszám: 9781447888840 Kategóriák: , , ,

Popják György (1914-1998) orvos-biológus Magyarországon született. Messzire vetődött született hazájától. A tudományos életbe már George Popjak néven került. Nemzetközi hírű tudós, tudományos akadémiák sorának tagja, kétszázharminc szakcikk publikálója, a UCLA professzora. Az egyetem után Szegeden kutatott, majd a harmincas évektől Angliában élt. 1968-tól Los Angeles-ben dolgozott, haláláig a UCLA professzoraként tevékenykedett.

Többször találkoztam a zseniális Emberrel, a tudományos gondolkodás szigorához a mindennapokban is ragaszkodó Mesterrel.Ilyen részletesen nem ismertem az életét, mint az önéletrajz feltárja. Megrázó, hogy miután gyerekként családjával – a trianoni határon túlesve – Jugoszláviában bolyongásra kényszerültek, szülei sorsa rajta is betelt ismét: éppen akkor kapott ösztöndíjat Londonba, amikor kitört a második világháború. Folytatódott a tipikus kelet-közép európai sors, változó határok, értelmetlen népharagok között.

Önéletrajzát feleségétől kaptam meg. Gyuri bácsi, hiszen így hívtam, angolul írta a memoárt, bár kifogástalanul beszélt magyarul, hibátlanul és választékosan. Sajnos az emlékezés töredékben maradt. Már nem volt ideje befejezni. Felesége utószava zárja a naplót. Azóta a hű társ, az életét végigkísérő asszony is eltávozott.

Ez a tudósi életsors tanulságos. Biztat az értékek megbecsülésére. Popják György életpályája példa az országokon, földrészeken átívelő tenniakarásra és minőség iránti elkötelezettségre. Vannak ma ilyen felívelő magyar életsorsok? Biztosan, és nagyon fontosnak érzem, hogy tudjunk róla, csakúgy, mint Popják György történetéről is.

Angol nyelvű értékelés a tudósi életműről:

http://atvb.ahajournals.org/content/19/4/830.full

Kerekes Pál

Beleolvasok

Szerző

ISBN

Kiadó

Betekintő

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„The Autobiography of George Joseph Popják (ekönyv)” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük